onsdag 28. oktober 2009

Et par ord for Brian CloughHar fått en del motormunnkommentarer om Tier'n intervjuet i går. Noen sier at han kunne klart å målbinde Tshawe. Jeg sammenlignet han også med Brian Clough.

De fleste av dere vet kanskje ikke hvem han er. Brian Clough er en svært frittalende engelsk fotballpersonlighet som var manager for bl.a Leeds United, Nottingham Forest og Stoke på 70 tallet.

Han var den første til å bruke 1 million pund på en fotballspiller, Trevor Francis. Han var også den første til å bruke 1 million pund på en svart spiller, Justin Fashanu som erstattet overnevnte Trevor Francis. Med det ble han også den første til å bruke 1 million pund på en mer eller mindre åpent homofil svart fotballspiller. Spørsmål : Kan dere nevne NOEN andre homofile fotballspillere? Hvor er de lizzzom.

Brian Clough skriver i sin egen biografi om en samtale han hadde med Justin Fashanu om legning etter å ha hørt rykter om at han gikk på gayklubber:

"'Where do you go if you want a loaf of bread?' I asked him.
'A baker's, I suppose.'
'Where do you go if you want a leg of lamb?'
'A butcher's.'
'So why do you keep going to that bloody poofs' club?"
Justin Fashanu klarte ikke å leve opp til Brian Cloughs mannlige ideal, og mistet under Clough sakte men sikkert selvtilliten, både på og utenfor banen. Til og med hans egen bror, fotballspiller John Fashanu, tok avstand fra Justin og kalte ham en "outcast" i avisen The Voice. Justin Fashanu tok sitt eget liv i 1998. I følge BBC er Justin Fashanu den dag i dag, over ti år etter, ennå den eneste profesjonelle fotballspilleren som har kommet ut av skapet. Men det var en digresjon. Jeg prøver ikke å gi skylden til Brian Clough.

Men som dere skjønner er det tydelige gode og dårlige sider ved Brian Clough. Det interessante er at de som oftest går over i hverandre. Han er god til å snakke. Han har ambisjoner. Han er smågal. Vågal. Perfekt for tabloidene, men ennå for avansert til å kunne virkelig bli satt pris på i sin helthet igjennom dette formatet. Han sa ofte det supporterne (les:mannen i gaten) følte. Engelskmenn som ikke var det minste interessert i fotball skrudde på tv'en hvis Clough snakket.

Filmen The Damned United hadde premiere i England i september. Den handler om da Brian Clough i 1974 skulle ta over Leeds United, etter trenerlegenden Don Revie. På denne tiden var Leeds #1 i england. Don Revie var som en helgen for fansen, og som en far for spillerene. Brian Clough hadde sammen med assistenten sin Peter Taylor gjort lille Derby County til et vinnerlag, og mente standhaftig at selvom Don Revie og Leeds skulle vinne, så ville det uansett være pga skittent spill, skitne triks og generell ufin oppførsel. Clough la aldri bånd på seg selv. Han hadde fått en gudegave gave i form av å kunne provosere. Følte av og til ingen behov for å være rimelig, ihvertfall ikke høflig. Han nevnte spillere, managere, formenn, journalister og F.A representanter ved navn. Det gav han et vanskelig utgangspunkt for å gjøre Leeds til sitt eget. Siden alle allerede hatet ham. Og han hatet Don Revie.

Clough snakket så mye at til og med amerikanere hadde hørt om han. En av dem var Muhammed Ali, bokselegenden som nesten var like kjent for snakkingen som boksingen.Ali : some fella in london, by the name of brian clough, some soccerplayer or something, I heard all the all the way out in indonesia, they say this fella talks too much, they say he is a another Muhammed Ali, there is just one Muhammed Ali, I'm the talker! Clough I've had enough, stop it!!

Programleder : well are you gonna stop it?

Clough : -No, I want to fight him!

Anbefaler fans av engelsk fotball til å se filmen, som er en fin historie om ambisjoner, galskap, suksess og en mann som snakket helt uten filter. Trailer under!EDIT: etter spesiell anmodning har jeg lagt ved denne nrk godbiten :

7 kommentarer:

Anonym sa...

hihi. poofs. Veldig bra skrevet Lars. Gleder meg til aa se filmen. pussig det der at det bare finnes en homofil fotballspiller i verden. ihvertfall utenpaa skapet. hva med homofile rappere...er de aa drifte opp?

Lars Vaular sa...

er vel svært få eksempler på åpent homofile rappere. men alle statistikker tyder på at en god del av dem på du har sett på videoene er homofile. kimora simmons (russel simmons kone, ekskone?) signet en homofil rapper ved navnet Caushun på Baby Phat Records men det er sånn fem år siden og jeg tror verken han eller Baby Phat Records er i full effekt akkurat.til og med ikke i norge tør fotballspillere å innrømme at de er tiltrukket av gutter.

Anonym sa...

heisann..ville annbefale alle å lese boken istedenfor å se filmen,,boken er kanskje 100 ganger bedre og finnes på norsk til billig penge..og en stor skam at du ikke legger til denne filmsnutten!!:) http://www.youtube.com/watch?v=1zTel7h8Y2I fell deg en tåre te ann

Lars Vaular sa...

har ikke lest boken, men tror at filmen er litt "greiere" i fremstillingen av Clough enn boken er.

slengte opp forest og i for deg :)

Anonym sa...

jepp..stemmer det..er fremstilt mye greiere i filmen, boken inneholder dog en mye bedre og realistisk(?) fremstilling av han,,men er vel slik med alle filmer at boken som regel er "bedre"..ble uansett skuffet når jeg så filmen..forrest og i ja..får tårer i øynene

facebook.com/vagard sa...

Hadde eg vært fotballspellar hadde eg pult kiser bare på trass!

Minstemann Børdal sa...

Han har garantert de mest geniale quotes of all time:

They say Rome wasn't built in a day, but I wasn't on that particular job.


When I go, God's going to have to give up his favourite chair.

I wouldn't say I was the best manager in the business. But I was in the top one.

Don't send me flowers when I'm dead. If you like me, send them while I'm alive.

Beckham? His wife can't sing and his barber can't cut hair.

For en mann...!!